Din første kage trin for trin

Når du lige starter med at pyntede lagkager, kan du købe en masse udstyr der letter arbejdet med at gøre kagen flot.Det er en dyr hobby og lige når du starter og ikke ved om det er noget du vil bruge mange penge på ,og eller, ikke køber alt udstyret med det samme, så er her en vejledning som ikke kræver det helt store udstyrs stykke.
Når det så er sagt, så er alt håndværk nemmere og bliver flottere med det rigtige udstyr.

Jeg anbefaler også at når du laver din første pyntede kage, så lav creme, smørcreme og kage i forvejen og frys det ned, så der kun er samle og opsmørring og betræk og pynt at koncentrer sig om den første gang. Det kan du gør flere uger i forvejen.


                                     Der er en video ved hvert trin                                                                 

1. lav cremen aftenen før du bager. 
 Creme videosylt video 


2. bag kagen. Jeg bager om formiddagen
Alle kagerne på bloggen er velegnede.  link til opskrifter

3 lav smørcreme medens kagen køler af.       smørcreme

   Tag smørret ud af køleskabet 3-4 timer
   før du skal lave den, så er det lige er smørbart
   men ikke "varmt"
   Alternativt blødgør det i microbølgeovnen blødgør smør video


Her er en mere enkel smørcreme video 




                              
            OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
                               skær kagen løs
Jeg bruger ikke fedtstof til at smøre formen med fordi kagen slipper sit greb øverst i formen og den så vil den ikke være lige op og ned , men skråne ind ad i bunden. Jeg skærer kagen ud af formen, det bliver en mere lige kage

                                  video skær kagen løs

           OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO 

                                 
                                Skær toppen og flæk kagen
Når kagen er kølet så skær toppen af og flæk den i 2 eller 3 lige store dele
Jeg er dårlig til at skære lige, og det er der vist også andre der er,men man kan købe en del forskellige hjælpemidler, men her viser jeg en nem og billig løsning på det problem.

                                   skær toppen af video
 


           OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


                                               Fyld Kagen
Nu skal kagen fyldes med creme. Fondant kan ikke tåle væske eller bare fugt. Derfor skal du være sikker på at cremen, altså fyldet, bliver spærret inde af smørcremen.Det er lettere at styre ved at sprøjte en "pølse" af smørcreme i kanten af kagen.

                                          fyld kagen video

          OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


                                      Første opsmøring 
Første gang du smøre kagen ind i smørcreme er for at fange krummer og fylde fordybninger i lagene. Teknikken er ligesom når man spartler en væg inden den skal have glasvæv på. første gang behøver det ikke at være smukt. Smør rigeligt på, og skrab "overskud" af. bagefter skal den i køleskab til smørcremen er helt hård. Det tager ca 20 min .

                                    første opsmørring video

         OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO



                                      Anden opsmøring
Anden opsmøring afgør hvor pæn kagen bliver. Målet for mig er helt lige og skarp i kanterne. Igen på med smørcreme , og skrab af så den bliver helt lige. Prøv at dække kagen helt , for man kan se farve farveforskelle
gemmen fondanten.

 Undskyld at lyden er dårlig , jeg troede jeg talte højt nok, men
tænkte no problemo, jeg har en microfon et sted, jeg ligger bare lyd på bagefter.
Jeg har så ikke kunnet finde mikrofonen, håber i forstår meningen.

                                        anden opsmøring video

         OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


                                                                Finich 
Der er altid små "bumler" og "Toppe" i smørcremen, og selv meget små ujævnheder kan ses igemmen fondanten, så de skal glattes ud. Som nybegynder er det en rar måde at gøre det på for der er god føling med hvad man gør i et roligt tempo.
Når du er mere hardcore kan du bruge et varmt redskab så som en paletkniv, det er flere instruktionsvideoer på youtube om.

                                                          finich video

            OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


min første kage
                                          Betræk kagen
Så skal kagen betrækkes med fondant. Det kan godt være svært at rulle fondant ud i en passende størrelse.
  feks: omkreds + højde x 2 .       15 cm + 7 + 7 = 29.
Mål det ud på bagepapir og tegn et omrids med blyant, vend papir for at undgå blyants streger på fondanten. Så er det lidt lettere at rulle ud.
Jo tykkere fondanten er rullet , jo lettere er det at betrække kagen. 3-4 mm når du er begynder. Det er fordi man hiver i fondanten for at få den til at passe og er det tyndt rullet ud så hiver du fondanten i stykker. Det er også sværer at se fejl genmmen fondanten
Når du har betrukket et par kager kan du sagtens nøjes med 1½ til 2 mm tykkelse fondant

                                                betræk kagen video


           OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
                                 
både blåbærcreme kage og smørcreme kan du lave i forvejen og fryse
Jeg har prøvet at fryse alle opskrifter på bloggen, og det kan de godt
Creme med husblas kan fryses

Kagen kan stå klar i køleskab    i 3 dage
Cremen kan stå klar i køleskab  i 4 dage
Smørcremen kan stå i køleskab i 7 dage


Selve kagen:
vælg en lille form på 15 cm eller højst 20
vælg en opskrift du ved der ikke krummer for meget og ikke er porøs i krummen. De opskrifter jeg har på bloggen er lette at arbejde med.
Den letteste form at betrække er hjerteform, den sværeste er overraskende nok firkantet mellem sværhedsgrad er rund. Når du har bagt en rund kage kan evt. Du skære den til i hjerteform, det vil hjælpe meget første gang du skal pynte.


Cremen:
Du kan bruge andre bær i cremen. Der er mange opskrifter på fyld både med flødeskum, kagecreme og syltetøj du kan bruge, fælles er de ikke må røre fondanten.

Smørcremen:
Du kan give den færdige smørcreme en smag med enten en aroma, chokolade eller peanutbutter.
                                 Se video her: enkel smørcreme
                                       (Han er så sød :D )

____________________________________________________________
                                                  REDSKABER
Det er svært at finde ud af hvad der er nødvendigt eller fornuftigt ved sit første køb. Det var først efter jeg havde købt en masse udstyr hvor jeg fandt ud af hvad der sagtens kunne ha´ventet.

                                   EASYGLIDE FONDANT UDGLATTER
Easy-Glide Fondant Udglatteren er det eneste redskab der er svært at erstatte med andre ting. Alternativt kan du bruge en klump fondant og glatte kagen med som jeg har vist i videoen. Men det bliver meget pænere med glatteren.

                                                      FARVER
Farver er violet , grøn ,lyserød og evt gul hvis du vil købe 4 farver, gode all-round farver. husk du har farven hvid i fondanten. Desuden kan de blandes Colormixing chart link. De er meget drøje i brug, dyp spidsen af en tandstik ned i farven og gnid den af på fondanten, og ælt.

                                                     UDSTIKKERE
Du vil næsten altid kikke efter det billigste første gang, men det bedste køb for en begynder er margueritte udstikkeren. Den blomst er umulig at skære selv og så kan de anvendes i mange forbindelser. Hvis du vil ha to blomster udstikker så er rose udstikker et godt nummer to bud, men roser er der massere af videoer der viser hvordan du laver dem UDEN udstikker på YouTube.
Blade sætter lige prikken over i ét , så rosenblad eller efeu er også et super køb.

                                                BORDERUDSTIKKERE
Det er den pynt der sidder i bunden af de fleste kager. Der kan du hvis du har en pizzaskærer sagtens lave et "bånd" i bunden og det er også pænt.
Så bordercutter er måske overflødig, men det er helt sikkert et køb du vil
blive glad for. De er som regel ikke det dyreste køb

                                                 
bud på godt førstgangs indkøb:

link
Easy-Glide Fondant Udglatteren     49,95 kr
4 pastafarver af 24,95 kr                99,80 kr
Daisy Marguerit, Gerbera                59,95 kr
Rose petal, sæt/5                          64,95 kr
Straight frill 1 - 4                           64,95 kr
I Alt                                             339,60 kr


 

16 kommentarer :

  1. Hej :)
    Jeg har prøvet at lave den her kage, men når jeg skal sprøjte smørcremen på synes jeg den danner meget væske/vand som kommer med ud ... Har du nogen ide om hvad jeg har gjort forkert med smørcremen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har prøvet to gange at smørcremen er blevet vandet og grynet. Jeg tror at den ikke var blevet "tøet nok op",eller blevet blød nok da jeg lige gav den en tur med piskeriset.
      Jeg prøvede ligesom at fremme prosessen med at fåe den blød nok til at arbejde med.
      Nu går jeg du far at du enten har brugt "min" opskrift eller lavet smørcremen "rigtigt".
      Jeg har siden hen fundet ud af at jeg ikke behøver at give smørcremen en oppiskning. Jeg køle/fryser i frost poser Når de er "tøet" op, får lige lidt "massage", inden jeg tømmer posen så jeg kan mærke at cremen er jævn. Så direkte i brug derfra, hvad enten det er ned i en sprøjtepose eller i en skål til farvning eller aroma.
      Held og lykke, smørcreme er også det der har voldt mig flest problemer.

      Slet
  2. Tak for svar..
    Jeg prøvede at lave den du har herinde med marengs først... Kan det være fordi jeg ikke fik pisket marengsdelen kølig nok inden jeg kom smørret i ? for jeg synes slet ikke det kom til at blive lige så flydende som dit er på filmene .. Det blev mere gult og grynet ..

    SvarSlet
    Svar
    1. det kunne godt lyde som om at smørret er smeltet så, hvis det også blev mere gult, det har jeg også prøvet en gang hvor jeg var lidt for hurtig. Mit smør er koldt når jeg blader det i marengs massen. Det er lige blevet smørbart. I starten var mit smør alt for blødt når jeg startede. jeg tager smøret ud af køleskabet ca 2 timer før jeg starter, men det er jo svært at råde til for mit køleskaber kun 3 grader og mit køkken er typisk 22 grader,så det er så svært at råde om

      Slet
  3. okay tak for svar endnu engang :) må prøve igen :)

    SvarSlet
  4. Hej, når man smør op 2gang skal den så være våd el stiv når du ligger fondanten på,? Nu jeg kun prøvet det 2 gange, men jeg for smørcrem alle vegne :( nå jeg ligger fordanten på..!

    SvarSlet
  5. Den skal være stiv, så den bibeholder formen. Den vil blive lidt blødere når du står og arbejder med at ligge fondanten pænt til kagen. Der der så så mulighed for at rette lidt på evt buler i smørcremen.

    SvarSlet
  6. Okaa :) mange tak�� så kan jeg bedre forstå hvorfor jeg smørcrem alle vegne :) så må jeg prøve igen..

    SvarSlet
  7. :D ja op på hesten igen. Jeg har nu smørcreme allevejene aligevel :D

    SvarSlet
  8. Nåååå godt a høre det ik kun er mig :D der har det overalt.. Ja øvelse gør mester, så må prøve noget mere, inden jeg smider håndklædet i ringen ;p heehe men hvad er bedst af bruge nå man ruller fordant ud, så den ikk klister fast til border?! Har en silikone måtte!! Men har ikk afprøvet den i nu..

    SvarSlet
  9. Maizena majsmel, IK Maizena sovsejævner. En oplagt begynderfejl jeg jeg også lavede :D
    I starten rullede jeg bare på bordet med Maizena. Nogen fondanter er være til at klistre end andre. Men silikone underlag fungere fint nok. Klistre din fondant meget kan du ligge bagepapir over fondanten, det letter det lidt.

    SvarSlet
  10. Ja den har jeg os gjort me maizena jævner. Har prøver me bagepapir sys det køre rundt, kan ikk lige håndtere det.. Da jeg har en gammel kagerulle hvor man skal bruge begge hænder for at rul ud..

    SvarSlet
  11. I starten rullede jeg det bare på bordet, med maizena under, prøv det :)

    SvarSlet
  12. Fantastisk blog! Tusinde tak, det var lige sådan en side jeg ledte efter :D Skal lave min første fondantkage til mine svigerforældres sølvbryllup i næste måned.. Laver selvfølgelig en prøve inden - for det er lidt af et projekt! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er glad for at kunne hjælpe med de første svære trin :) Min anden kage var også til svigerforældren´s guldbryllup, men det var bare en lille overraskeses kage. Hvis du får spørgsmål så skriv til min mail den står på forsiden, så kan vi evt ringe sammen. Det lidt lettere at vejlede over telefon :)

      Slet