Verdens bedstebrød med surdej



1    dl. surdej
2  tsk. salt
½    l. vand
1     l. mel

en skål

1. surdej salt vand mel røres rundt til alt melet er vådt
2. Det stilles til hævning i 8 til 12 timer
3. Det bliver slået ned i skålen enten med en dejskraber eller med
en palet, sådan en man vender pandekager med.
4. Lad det hæve igen 1 til 2 timer.
5. efter ½ til 1 time tænd ovnen på 250 grader og stil gryden ind i ovnen.
6. vend dejen ned i den varme gryde og bag i 30 min med låg på
7. ta låget af og bag 5 til 15 min på 230 grader.
8. vend brødet ud af gryden straks efter bagning

                                Video

Dejen behøver ik at se så hævet ud som på videoen.
Du finder hurtigt ud af at hævetiden er meget fleksibel. Typisk sætter jeg mit brød over mellem kl 18 opg 21 og bager mellem 0700 og 1100. Kommer der noget i vejen for din bagning, så sæt dejen i køleskabet.
Skal det gå lidt hurtigt, så sæt dejen lunt.
Du finder også hurtigt ud af det betyder ikke så meget om dejen er meget våd eller meget fast. Det kan godt svinge lidt.
De kan bruge alle mulige slags mel.
Min ynglings i øjblikket er 3 dl groft rugmel og resten hvedemel
DU kan bruge kærner i og på brødet
Jeg har udvandet rugkærner, den ene gang lidt for meget.Der blev brødet "vådt" husk at reducere vandet lidt.
du kan bruge gulerødder i og majs og tørret frugt
med 2 spsk ahornsirup

3dl. mejsmel en håndfuld mejs og resten hvedemel

2dl. groft rugmel 1 spsk birkes1spsk sesamfrø 1 håndfuld græskarfrø i dejen 
3 dl. groft rugmel resten hvedemel


2 dl groft rugmel 1 dl maltmel 7 dl hvedemel
kun rugmel 9½ dl. og 1 dl. maltmel


 kilde er
 kvalimad.dk verdens bedste brød
 og Kvalimad´s surdej






1 kommentar :

  1. Tak :-) Ser godt ud, og måtte straks prøve, da min surdej allerede var klar

    SvarSlet